Впровадження системи НАССРwym-1582616456893
НАКАЗ від 19.09.2019 № 67
Про введення в дію систему НАССР в ЗДО № 199
Відповідно до законів України «Про освіту» (зі змінами), «Про дошкільну освіту» (зі змінами), «Проохорону дитинства», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Положення «Про дошкільний навчальний заклад» (від 12.03.2003 №305), наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 №590 «Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», Наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України від 06.02.2017 №41 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках», від 24.10.2013№629 Про затвердження Плану заходів щодо поетапного впровадження операторами потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках», Наказу МОЗ України від 24.03.2016 №234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (із змінами, внесеними згідно наказом освіти і науки, молоді та спорту від 26.02.2013 №202/165), Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», ДСТУISO 22000:2007 (ISO 22000:2005,IDT) «Система керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга», ДСТУISO 22005:2009 «Простежуваність в ланцюжку харчових продуктів і кормів. Загальні принципи та основні вимоги до проектування та впроваджування систем», ДСТУ-HISO/TS 22004:2009 «Системи управління безпекою харчових продуктів. Рекомендації щодо застосування ISO 22000:2005», ДСТУ-HCAC/RCP 1 до: 2012 «Продукти харчові. Настанови щодо загальних принципів гігієни», ДСТУ 4161:2003 «Системи управління безпекою харчових продуктів. Вимоги», з метою підвищення безпечності продукції та більш повного задоволення потреб споживачів, а також вдосконалення організації в управлінні виробництвом у закладі дошкільної освіти
НАКАЗУЮ:
1. Розпочати роботи за системою аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках виробництва (далі - НАССР), що відповідає вимогам постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР.
20.09.2019
2. Вважати впровадження системи НАССР обов'язком і найважливішим
завданням закладу дошкільної освіти і кожного працівника.
3. Затвердити План НАССР: «Процедура управління», «Керівництво харчовою безпекою», «Програма передумов», «Блок-схеми» і ввести в дію з 20.09.2019
4. Скоординувати дії робочої групи НАССР та працівників закладу відповідно до Плану НАССР. з 20.09.2019
5. Членам робочої групи та працівникам харчоблоку:
5.1. Затвердити графік засідання робочої групи НАССР (Додаток).
5.2. Дотримуватись графіку засідання робочої групи НАССР.
Щоквартально
5.3. Тримати на контролі процедури моніторингу, простежуваності даних моніторингу, звітів членів робочої групи НАССР.
Постійно
5.4. Працювати відповідно до розроблених інструкцій та блок-схем.
Постійно
5.5. Нести відповідальність за збереження копій інструкцій та планів-схем.
Постійно
5.6. Застосовувати Положення про роботу групи НАССР у закладі дошкільної освіти.
Постійно
5.7. Вести відповідну документацію.
Постійно
6. Заступнику завідувача з господарства Коноваловій Н.Г.
6.1. контролювати:
- санітарний стан території;
- дотримання графіка вивезення твердих побутових та харчових відходів з території.
Постійно
6.2. Забезпечити:
- системність проведення технічного обслуговування обладнання;
-своєчасність проведення повірки/калібрування обладнання та засобів вимірювальної техніки;
- безперебійність та безпечність експлуатації інженерних мереж (водопостачання, водовідведення, вентиляція, електропостачання, опалення, освітленість);
- проведення дезінфекційних, дезінсекційних та дератизаційних заходів щодо захисту від шкідників, зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
Постійно
7. Сестрам медичним старшим Даниленко Л.Г.,Фащевській О.В.:
7.1. Дотримуватися виконання нормативно-правових документів з питань організації харчування дітей у закладі дошкільної освіти та системи НАССР.
Постійно
7.1. Контролювати:
- Журналi бракеражу сирої продукцiї, термiни реалiзацiї i умови зберігання, безпечнiсть та якiсть продуктiв харчування і продовольчої сировини, якi надходять до закладу дошкільної освіти.
- проходження персоналом медоглядів відповідно до затвердженого графіка;
- санiтарний стан харчоблоку та всіх приміщень закладу дошкільної освіти,
- стан здоров’я та дотримання особистої гігієни працівниками;
-чистоту поверхонь (прибирання, миття і дезінфекція виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
7.2. Забезпечити:
- системність проведення лабораторних досліджень безпечності води, допоміжних матеріалів для переробітки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
-проведення карантинних заходів (у разі виявлення інфекційного захворювання);
- проходження працівниками навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу продуктів харчування;
- виконання заходів щодо профілактики спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.
Постійно
7.3. Нести особисту відповідальність за збереження копій документів по розробці та впровадженню системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках виробництва (далі -НАССР).
Постійно
8. Комірнику Кузнєцовій Н.В.:
8.1. Контролювати:
- умови доставки та якість продуктів та продуктової сировини, що постачається до закладу дошкільної освіти;
- дотримання постачальниками графіку та обсягу завезених продуктів харчування;
- наявність сертифікатів чи інших нормативно-технічних документів щодо якості пакувальних матеріалів, предметів та матеріалів,, що контактують з харчовими продуктами;
Постійно
8.2. Забезпечити:
- створення належних умов для зберігання готових харчових продуктів, не перероблених або частково перероблених харчових продуктів.
- забезпечувати заклад продуктами харчування та продовольчою сировиною, регулювати в залежності від терміну реалізації продуктів харчування та кількості дітей, які відвідують заклад, замовлення продуктів харчування.
Постійно
8.3. Нести повну матерiальну вiдповiдальнiсть за приймання, зберiгання та видачу продуктiв харчування i тари.
Постійно
8.4. Нести особисту відповідальність за збереження копій документів по розробці та впровадженню системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках виробництва (далі -НАССР).
Постійно
9. Кухарям Кравченко Н.Н., Рогачовій Т.Б., шеф-кухарю Солодовніковій А.В.:
9.1. Нести вiдповiдальнiсть за:
- зберiгання та використання денного запасу продуктів;
- повноту закладки продуктів і вихід страв;
- якість і своєчасне приготування їжi;
- дотримання технологічними процесами та технологiї приготування страв;
- вiдбiр та зберiгання добової проби страв;
- додержання правил особистої гігієни;
- санiтарний стан примiщень харчоблоку.
- чистоту спецодягу;
- правил миття рук.
Постійно
9.2. Забезпечити:
- приймання продуктів згідно меню-розкладки;
- здійснення огляду продуктів харчування, перевіряючи терміни реалізації;
- дотримання поточності виробничого процесу під час приготування страв для уникнення перехресного забруднення;
- проведення обробки сирих і готових продуктів на різних столах з відповідним маркуванням;
- проведення кулінарної обробки продуктів харчування (холодну і термічну) із максимальним збереженням смакової якості і поживної цінності, зокрема вітамінів;
- захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності
Постійно
9.3. Нести особисту відповідальність за збереження копій документів по розробці та впровадженню системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках виробництва (далі -НАССР).
Постійно
10. Підсобним робітникам:
10.1. Забезпечити:
- дотримання санітарних вимог утримання приміщень харчоблоку;
- систематичність та якість щоденного та генерального прибирання харчоблоку;
- дотримання правил миття посуду та інвентарю;
- зберігання відходів продуктів харчування до кінця робочого дня.
- дотримання правил особистої гігієни;
- дотримання правил миття рук.
Постійно
10.2. Нести особисту відповідальність за збереження копій документів по розробці та впровадженню системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках виробництва (далі -НАССР).
Постійно
11. Технічному секретарю робочої групи, вихователю-методисту
Рудчик Г.І. :
11.1. Протоколювати дії і обов’язки членів робочої групи та працівників харчоблоку.
Шоквартально
11.2. Нести особисту відповідальність за збереження копій документів по розробці та впровадженню системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках виробництва (далі -НАССР).
Постійно
11.3. Видати під особистий підпис членам робочої групи та працівникам харчоблоку інструкції та плани-схеми.
До 20.09.2019
12. Кухарям та підсобним робітникам повідомляти керівнику групи НАССР безпечності або членам групи НАССР про відхилення в системі ланцюга харчових продуктів.
Терміново
13. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Завідувач А.М. ФОМЕНКО
Коментарi